Міжнародне дослідження, очолюване вченими з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго, виявило потенційний зв’язок між дитячим зараженням токсином колібактином і зростанням випадків раку кишечника серед осіб молодше 50 років. Колібактин виробляється певними штамами бактерії Escherichia coli (E. coli), які можуть колонізувати кишечник людини., повідомляє FBC.net.ua з посиланням The Guardian.
У рамках дослідження було проаналізовано ДНК 981 пухлини кишечника з 11 країн Північної та Південної Америки, Азії та Європи. З них 132 зразки належали пацієнтам віком до 50 років. Виявлено, що мутації, пов’язані з колібактином, зустрічаються втричі частіше у пацієнтів молодше 40 років порівняно з тими, кому понад 70 років.
Дослідники припускають, що зараження колібактин-продукуючими штамами E. coli в дитячому віці, особливо до 10 років, може підвищувати ризик розвитку раку кишечника в подальшому житті. У США та Великій Британії близько 30–40% дітей є носіями таких штамів бактерії.
Хоча дослідження не встановлює прямого причинно-наслідкового зв’язку, воно підкреслює необхідність подальших досліджень щодо шляхів передачі E. coli, впливу дієти та можливих профілактичних заходів, таких як використання пробіотиків.
За останні два десятиліття рівень захворюваності на рак кишечника серед осіб молодше 50 років подвоївся в багатьох країнах. Прогнозується, що до 2030 року ця форма раку може стати основною причиною смертності від онкологічних захворювань у цій віковій групі.
Більше половини випадків раку кишечника вважаються такими, що можна запобігти, шляхом зміни способу життя, включаючи збільшення споживання клітковини, зменшення вживання обробленого м’яса, контроль ваги, обмеження споживання алкоголю та підвищення фізичної активності. Однак нові дані про роль колібактину додають ще один аспект до розуміння причин раннього розвитку раку кишечника.
Раніше ми писали про те, як спосіб життя впливає на початок деменції.