Зривання квіток на картоплі: збільшить врожай чи нашкодить

Етапи цвітіння та формування бульб картоплі проходять паралельно і не впливають один на одного.
Етапи цвітіння та формування бульб картоплі проходять паралельно і не впливають один на одного. Фото: dobrodar.ua

Питання про те, чи варто обривати квітки у картоплі, щоб підвищити врожайність, викликає багато дискусій серед дачників. Деякі з них обов’язково включають цю процедуру в графік робіт, тоді як більшість вважає її абсолютно непотрібною. Хто ж має рацію, а хто помиляється, розбирає FBC.

Фахівці вважають цю проблему надуманою. Якщо комусь подобається обривати квіти під час цвітіння картоплі, вони можуть це робити, проте на врожайність це не впливає. Достатньо знати біологію картоплі хоча б на базовому рівні, щоб зрозуміти це.

Формування бульб починається до того, як на бадиллі з’являються бутони. Залежно від сорту, вони з’являються через 40-45 днів після висадки насіннєвих бульб. Етапи вегетації картоплі відбуваються паралельно, не впливаючи один на одного. Це означає, що цвітіння і формування бульб відбуваються одночасно, і обривання квітів не має значного впливу на врожайність.

Крім того, фаза цвітіння картоплі досить коротка. У деяких сортів вона триває не більше одного-трьох днів, що знову підтверджує марність операції з видалення квітів. Ні кількість, ні якість врожаю не змінюються через цю процедуру.

Особливо не варто обривати квіти тим дачникам, які люблять експериментувати і займатися селекцією. Нові сорти картоплі отримують не з бульб, а саме з плодів картоплі – невеликих ягід, які містять насіння. У дикій природі картопля розмножувалася саме таким чином. Нагадаємо, що у давні часи, коли люди вважали їстівними саме ці ягоди, через їх гіркий і токсичний смак виникали картопляні бунти.

Таким чином, можна стверджувати, що обривання квіток картоплі не впливає на врожайність і є необов’язковою процедурою для сучасних аграріїв.

Share

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *