Як врятувати помідори від чорних плям

Домашній засіб від гнилі на томатах.
Домашній засіб від гнилі на томатах. Фото: vsn.ua

Чорні плями на томатах можуть бути ознакою вершинної гнилі плодів, що є справжнім викликом для кожного, хто вирощує ці овочі. Зазвичай, причина криється в дефіциті води та кальцію. Однак, навіть якщо запобігти проблемі не вдалося, існують ефективні методи порятунку врожаю, пише FBC.

Позбавляємося від чорних плям на помідорах

При появі ознак вершинної гнилі на томатах необхідно негайно вжити заходів. Рясний і регулярний полив може допомогти, але важливо уникати застою води, щоб не допустити підгнивання кореневої системи. Обрізка нижнього листя до рівня перших зрілих плодів сприятиме ефективному розподілу кальцію по рослині. Важливо також видаляти уражені плоди та листя, щоб запобігти поширенню гнилі.

Домашній спрей від гнилі на томатах

Для боротьби з недугою можна використовувати кальцієвмісні суміші. Замість купівлі готових засобів, їх легко приготувати вдома. Для цього знадобляться крейда в порошку, вода, яблучний оцет і п’ятилітрова каністра.

  1. Змішайте 13 г крейди зі 100 мл води, щоб отримати суспензію.
  2. Додайте до суспензії 0,25 мл яблучного оцту.
  3. Перелийте розчин у каністру, зачекайте приблизно 5 хвилин, після чого долийте воду до повного об’єму.

Цей розчин наситить томати кальцієм і захистить їх від хвороботворних мікроорганізмів. Яблучний оцет, що містить калій, натрій, магній, сірку, фосфор, залізо й хлор, сприятиме зміцненню рослин. Обприскуйте томати отриманим засобом у вечірній час раз на тиждень.

Таким чином, домашній спрей допоможе врятувати томати від вершинної гнилі, забезпечуючи здоровий і багатий врожай.

Share

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *