В Україні врятували цінну золоту прикрасу, якій 2400 років, від вивезення до РФ

Золота пектораль, знайдена в кургані Товста могила, є однією з найцінніших археологічних знахідок України, їй понад 2400 років.
Золота пектораль, знайдена в кургані Товста могила, є однією з найцінніших археологічних знахідок України, їй понад 2400 років. Фото: ТСН

В Україні зберігається унікальна золота пектораль, якій 2400 років. Цей артефакт, що належав скіфському царю, був знайдений 21 червня 1971 року в кургані Товста могила на Дніпропетровщині. Про це детальніше розповідає FBC з посиланням на Телемарафон.

Як знайшли пектораль

Золоту пектораль виявив археолог Борис Мозолевський під час розкопок. Пектораль, вагою 1 кг 148,5 г, має складні фігури скіфів, тварин і грифонів, створені з анатомічною точністю. Експерти вважають, що прикраса була виготовлена грецькими майстрами.

Мозолевський натрапив на пектораль на порозі поховальної камери. Це врятувало її від грабіжників, які раніше вже навідувались до кургану.

Історична цінність

Науковці, зокрема Оксана Ліфантій, вважають, що три яруси пекторалі символізують уявлення скіфів про побудову світу: світ живих, дерево життя і світ мертвих.

Під час російсько-української війни пектораль була схована, щоб уникнути вивезення до РФ
Під час російсько-української війни пектораль була схована, щоб уникнути вивезення до РФ. Фото: ТСН

Порятунок від вивезення до Росії

Після знахідки пекторалі, її оригінал виставлявся у музеї, але з 2014 року через війну на Донбасі, артефакт сховали. Наразі місце зберігання не розголошують з міркувань безпеки.

За радянських часів існувала загроза, що пектораль буде вивезена до Росії. Очільник Ермітажу хотів забрати її до свого музею. Для збереження артефакту у Києві було створено Музей історичних коштовностей, куди і передали пектораль.

Під час російсько-української війни пектораль була схована, щоб уникнути вивезення до РФ
Під час російсько-української війни пектораль була схована, щоб уникнути вивезення до РФ. Фото: ТСН

Сьогодення

Попри всі труднощі, золота пектораль залишається в Україні, символізуючи багатство і культурну спадщину нашої країни, та нагадує про різні народи, що жили й кочували на території України.

Share

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *