В Україні протестували систему Power Banking на випадок блекаутів

Пишний: більше половини системно важливих банків можуть працювати під час відключення світла

В Україні протестували систему Power Banking на випадок блекаутів

Андрій Пишний

Масштабні російські обстріли енергоінфраструктури України навесні перевірили здатність українських банків працювати в режимі блекауту.

Про це розповів голова Національного банку України Андрій Пишний в інтерв’ю “Голосу Америки”.

“Сьогодні більш ніж 55% мережі системно важливих банків здатні працювати за будь-яких умов”, – сказав він.

Він нагадав, що в рамках програми Power Banking було створено загальнонаціональну мережу банків, забезпечених резервними каналами зв’язку, включно зі зв’язком через Starlink, а також вони мають безперебійні джерела енергопостачання, генератори.

“Ми протестували цю систему саме зараз, весною 2024 року, коли Росія поновила ракетні атаки”, – зазначив Пишний.

Голова НБУ, який цього тижня перебуває у Вашингтоні, також розповів, що на зустрічах в рамках зборів центральні банки інших країн світу вивчають досвід України.

“Багато хто із колег цікавиться нашим досвідом роботи в умовах війни, забезпечення безперебійної роботи, не дивлячись на обставини, в умовах активної фази війни, в умовах блекауту, адже блекаут може бути спровокований не лише ракетною атакою та ураженням енергетичної інфраструктури внаслідок обстрілу, але і кібератаками. Наш досвід є цікавим, і ми активно ним ділимось”, – каже Пишний.

У Харкові, де російські напади призвели до масштабного знеструмлення, 121 банківське відділення Power Banking в місті та області працювали. При цьому Пишний визнав, що надалі стає складніше долати наслідки руйнувань.

Пишний наголосив, що проєкт Power Banking виявився надійним і працює в кількох областях України.

“Сьогодні ми бачимо що він функціонує там, де це необхідно. Запорізька, Дніпровська, Харківська, Сумська області в моменти блекауту працювали саме на протоколі Power Banking”, – додав голова НБУ.

Що таке Power Banking

  • У грудні 2022 року Нацбанк і системно важливі банки країни створили спільну банківську мережу Power Banking, яка об’єднала відділення по всій Україні, що можуть працювати та надавати послуги під час відключення світла.

lb.ua

Share

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *