В МАГАТЕ підтвердили аварію на Південноукраїнській атомній станції минулого тижня

Напередодні у Міненергетики заперечували аварію енергоблоку на Південно-Українській АЕС.

В МАГАТЕ підтвердили аварію на Південноукраїнській атомній станції минулого тижня

Минулого тижня енергоблок на Південно-Українській АЕС зупинився свою роботу через аварійну ситуацію. Наразі енергоблок №2 відновив свою роботу.

Про це йдеться у звіті Міжнародного агенства атомної енергетики.

В МАГАТЕ зазначили, що минулого тижня роботу енергоблока № 2 на ПУАЕС тимчасово зупинили через проблему з трансформатором у відкритому розподільчому пункті 330 кВ, розташованому за межами майданчика АЕС.

“Внаслідок короткого замикання сталося пошкодження керамічного ізолятора, що призвело до витоку масла, яке загорілося внаслідок електричної дуги”, — повідомили у звіті.

В агенстві додали, що зупинка реактора тривала приблизно 17 годин. Після ремонту та відновлення електроживлення реактор перезапустили і приблизно за добу він вийшов на повну потужність роботи.

Крім того, днями один із трьох реакторних блоків ПУАЕС завершив планові роботи з технічного обслуговування та перезавантаження палива та перезапущений. На ще одному енергоблоці планові роботи наближаються до завершення.

  • В середині липня в Україні кілька днів діяли жорсткі графіки відключення електроенергії. Директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко написав у фейсбуці, що на Південноукраїнській АЕС, ймовірно через спеку, вийшли з ладу два трансформатори і відключився від мережі один з енергоблоків.
  • 18 липня Центр стратегічних комунікацій на основі інформації від НАЕК “Енергоатом” повідомив, що Атомні електростанції України, зокрема Південноукраїнська АЕС, працюють без технічних порушень та у штатному режимі.
  • Наступного дня міністр енергетики Герман Галущенко на годині запитань до уряду в Верховній Раді заявив, що “спочатку ця інформація з’явилася на російських каналах”, і назвав її фейком.
  • Міненергетики звернулося до РНБО та СБУ “вжити невідкладних заходів щодо притягнення до відповідальності” тих, хто поширює чутки про аварію на Південноукраїнській атомній електростанції. 

lb.ua

Share

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *