Site icon Новини України ФБК Перший Діловий Первый Деловой

Сума збитків від шахрайства з банківськими карками у 2023 році склала 833 млн гривень, – НБУ

Причиною більшості шахрайських випадків було розголошення даних користувачами.

У 2023 році кількість незаконних дій з платіжними картками зросла на чверть та становила 272 тис. операцій. Сума збитків клієнтів становила майже 833 млн гривень, це – на 73% більше, ніж у 2022 році.

Про це повідомила пресслужба Нацбанка.

Середня сума однієї незаконної операції становила 3 065 гривень, що на 39% більше, ніж у 2022 році (у 2022 році – 2 200 гривень).

Водночас за минулий рік на 13% зросла кількість активних карток, що свідчить про їхнє використання для здійснення операцій.

У Нацбанку зазначили, що в 2023 році дані щодо збитків подавали не тільки банківські установи, а й оператори поштового зв’язку та небанківські фінансові установи, які отримали право на здійснення емісії та/або еквайрингу електронних платіжних засобів. Частка збитків у таких установ у загальній сумі збитків від незаконних дій за 2023 рік становила 0,4%, за кількістю випадків – 0,2%.

Шахрайство з платіжними картками торік найчастіше відбувалося через інтернет – 83% від загальної кількості випадків. Водночас лише 17% – через фізичні пристрої (торговельна мережа, банкомати, пристрої самообслуговування).

Середня сума однієї незаконної операції в інтернеті зросла на 31% та становила 3 150 гривень (у 2022 році – 2 408 гривень).

Щоденний обсяг операцій за кордоном за гривневими картками – близько $100 млн, – НБУ

“Переважна більшість шахрайських випадків спричинена розголошенням особистих даних клієнтами. А саме 80% суми всіх збитків у 2023 році припало на соціальну інженерію (у 2022 році цей показник був 53%)”, – наголосили в НБУ.

Найрозповсюдженіші сценарії платіжного шахрайства:

НБУ наголошує, що вжодному разі не слід розголошувати реквізити платіжних карток [номер картки, термін дії, три цифри на звороті картки (CVV-код), логін та пароль для входу до інтернет-банкінгу]. Також особливо небезпечним є розголошення одноразових паролів, що надсилаються в смс-повідомленні від надавача платіжних послуг (зокрема банків) та мобільних операторів зв’язку, персональних даних тощо.

Крім того, з метою посилення захисту персональних даних Національний банк рекомендує громадянам пройти ідентифікацію в оператора мобільного зв’язку (тобто “підв’язатиˮ SIM-карту до своїх ідентифікаційних даних) та не використовувати неперсоніфіковані SIM-карти як фінансовий номер телефону.

Сьогодні кожен мобільний оператор дає можливість швидко та безкоштовно здійснити таку процедуру віддалено з використанням Системи BankID НБУ.

lb.ua

Exit mobile version