Site icon Новини України ФБК Перший Діловий Первый Деловой

​Рахункова палата встановила причину проблем із закупівлями дронів для моніторингу кордону з Польщею

За півтора роки не вдалося провести жодної закупівлі, навіть незважаючи на наявність 7 млн євро, наданих міжнародними партнерами. 

Ольга Піщанська

Рахункова палата встановила причину проблем із закупівлею безпілотних авіаційних систем та засобів моніторингу для українсько-польського кордону. 

Про це повідомила пресслужба РП. 

Зазначається, що проєкт зіштовхнувся з серйозною проблемою – за півтора роки не вдалося провести жодної закупівлі, навіть незважаючи на наявність 7 млн євро, наданих міжнародними партнерами. 

Аби встановити причину цієї проблеми Рахункова палата здійснила фокус-аудит. 

“Це – новий більш оперативний, вид контрольного заходу, що дозволяє швидко виявляти проблеми та застосовувати превентивні заходи. До прикладу, цей аудит від початку до завершення тривав три місяці”, – зазначила голова відомства Ольга Піщанська. 

Голова Рахункової палати: допомога міжнародних партнерів поступово зменшується

Вона пояснила, що після перевірки було виявлено, що однією з головних причин “гальмування” проєкту є неповною мірою врегульовано механізм реалізації державних інвестиційних проєктів за рахунок кредитів на умовах пов’язаної допомоги. У тому числі – щодо проведення публічних закупівель на умовах, визначених міжнародними договорами України (відповідно, ця проблема може стосуватися й інших аналогічних проєктів). 

Щоб цей проєкт запрацював, РП надала низку рекомендацій: 

“І хоча відповідний Звіт та Рішення були затверджені лише сьогодні, вже зараз можемо відзначити позитивні зрушення: проведено тендер на закупівлю засобів моніторингу державного кордону, а уряд активно працює над удосконаленням законодавчої бази, щоб уникнути подібних ситуацій у майбутньому. Отже вітаю колег з першим фокус-аудитом в історії Рахункової палати і дякую об’єктам контролю за реагування та співпрацю!”, – зазначила Піщанська.

Нагадаємо, раніше РП встановила, що  Мінстратегпром не витратив виділені кошти на виготовлення оборонної продукції.

lb.ua

Exit mobile version