НБУ прогнозує зростання інфляції: чого очікувати

НБУ прогнозує зростання інфляції до 9,2% у першому кварталі 2025 року. Фото: Слово і діло

Національний банк України очікує значного зростання інфляції в країні у першому кварталі 2025 року. За прогнозами, індекс споживчих цін підвищиться з 5,3% до 9,2%.

За інформацією НБУ, інфляційний тиск буде наростати в наступні місяці, і до кінця року індекс споживчих цін досягне 8%. Прогноз обумовлений впливом як внутрішніх, так і зовнішніх чинників на економіку.

Фахівці НБУ пояснюють, що одним із ключових факторів зростання інфляції є вичерпання позитивного ефекту від високих врожаїв експортних аграрних культур. Прогнозується, що у новому сезоні врожаї будуть нижчими, що підтверджують українські та американські експерти. Разом з цим, ризики, пов’язані з воєнним станом, додатково стримуватимуть економічне зростання.

Іншим фактором, що впливатиме на підвищення інфляції, стане зростання тарифів на важливі для підприємств ресурси.

Інфляція в Україні може зрости до 9,2%. Фото: УКР.МЕДІА

Згідно з прогнозами, після стрімкого зростання в першому кварталі 2025 року, інфляція знизиться до 6,8% у другому кварталі й досягне рівня 6% наприкінці 2025 року. У 2026 році очікується поступове зниження індексу споживчих цін до 5%.

Нагадаємо, що в Україні у квітні спостерігалося припинення зниження інфляції у річному вимірі. Базовий інфляційний тиск трохи збільшився, що було передбачуваним. За даними Держстату, річний показник споживчої інфляції у квітні 2024 року залишився на рівні 3,2%, як і в попередньому місяці, а в місячному вимірі ціни зросли на 0,2%.

tsn.ua

Share

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *