Дзвінок з Європи: що відомо про новий закон єдиної роумінгової зони з ЄС

​​Президент України підписав закон про єдину роумінгову зону з ЄС
​​Президент України підписав закон про єдину роумінгову зону з ЄС. Фото: lv.sputniknews

Президент України підписав закон №10265, що забезпечує приєднання України до єдиної роумінгової зони з Європейським Союзом. Це означає, що українці зможуть користуватися мобільним зв’язком та інтернетом у 27 країнах ЄС без додаткових зборів, як це діє в межах програми «Roam like at home». Такі ж умови будуть застосовані до європейських користувачів, які подорожують в Україну, пише FBC.

Це перший випадок, коли країна, яка не входить до ЄС, долучається до цієї політики. Закон передбачає штрафи за порушення використання роумінгу і встановлює єдині граничні ставки термінації голосового трафіку. Національна комісія з регулювання у сферах електронних комунікацій (НКЕК) відповідатиме за їх впровадження.

Верховна Рада ухвалила закон 22 травня 2024 року, а тепер очікується позитивна оцінка від європейської сторони й початок переговорів щодо вступу в єдину роумінгову зону.

Завдяки цьому закону, українці не будуть зобов’язані сплачувати додаткові кошти за мобільний зв’язок до чотирьох місяців під час подорожей Європою. Це значне досягнення у сфері цифрової інтеграції України до європейських стандартів.

Президент подякував Комітету Верховної Ради з питань цифрової трансформації та Євросоюзу за потужний політичний сигнал. Впровадження цього закону є важливим кроком на шляху до євроінтеграції України в галузі електронних комунікацій.

Share

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *