Site icon Новини України ФБК Перший Діловий Первый Деловой

​Дмитро Кулеба і глава МЗС Данії: Після війни Україні недостатньо буде пожертв, потрібні приватні інвестиції

За два роки вторгнення Росії міжнародна спільнота пожертвувала Києву понад 140 мільярдів євро на необхідну підтримку. 

Дмитро Кулеба

Міністри закордонних справ України і Данії Дмитро Кулеба та Ларс Люкке Расмуссен у колонці для Bloomberg написали, що після закінчення війни нашій державі знадобляться приватні інвестиції, оскільки пожертв буде недостатньо для відновлення.

Міністри зазначили – за два роки вторгнення РФ мало “катастрофічні наслідки для існування мільйонів українців та української економіки” і у відповідь міжнародна спільнота пожертвувала понад 140 мільярдів євро на необхідну підтримку. 

“Це мало вирішальне значення для негайної самооборони України. Однак, якщо подивитися на довгострокову перспективу, Україна має бути реконструйована – як психологічно, так і інституційно – щоб стати самодостатньою державою та членом Європейського Союзу. Для досягнення цієї мети громадських пожертв буде недостатньо. Приватні інвестиції потрібні”, – наголосили Кулеба і Расмуссен.

Міністри заявили, що наша держава “не хоче бути залежною від донорів країною після війни, і має знання і ресурси, щоб стати самодостатньою і розвиненою економікою”. 

Автори наголосили , що Росія намагається завадити євроінтеграції України, а також підірвати економічну основу країни. 

Глави МЗС навели успішний приклад інвестицій від Данії, зокрема, створення дансько-українського фонду. Копенгаген передбачив інструменти для того, аби данські компанії, які інвестували в Україну і вели торгівлю з українськими партнерами, мали менші ризики.

Данія курує відновлення Миколаєва і всього регіону. Міністри обох країн  наголосили, що державне фінансування має вирішальне значення залучення приватних інвесторів. “Наразі понад 100 датських компаній ведуть комерційну діяльність з Україною та налаштовані на довгострокову співпрацю та взаємодію”, – йдеться в публікації.

Цей кейс може стати прикладом і для інших держав, які захочуть інвестувати в Україну і отримати від цього зиск. “Наш заклик зрозумілий: у багатьох країн і приватних компаній є багато можливостей для отримання прибутку, допомагаючи Україні”, – підсумували Кулеба і Расмуссен.

lb.ua

Exit mobile version