Бронювання військовозобов’язаних сильно «б’є» по бізнесу, – опитування

Бронювання військовозобов’язаних працівників — головний виклик для бізнесу у 2024 році. Фото: umoloda.kyiv.ua

Бронювання військовозобов’язаних працівників стало основним викликом для компаній в Україні у 2024 році. За даними опитування «Оцінка стану бізнесу в воєнній Україні», проведеного Американською торговельною палатою в Україні та «Citi Україна», 80% респондентів назвали це питання пріоритетним. Також 75% учасників опитування вказали на важливість забезпечення безпеки та захисту співробітників.

Результати опитування були представлені під час конференції «Ukraine Recovery Conference» (URC2024). Виявилося, що серед інших ключових викликів для бізнесу є здоров’я та психічний стан співробітників (50%), перебої в електропостачанні (50%), а також ракетні атаки Росії на критичну інфраструктуру та бізнес-активи (45%).

Згідно з опитуванням, 81% компаній-членів Американської торговельної палати в Україні зазначили, що мобілізація впливає на результати діяльності їх компаній.

«Наше останнє опитування показало, що бронювання військовозобов’язаних зараз є головним викликом для бізнесу в Україні. Це суттєво впливає на результати діяльності бізнесу. Ми продовжуватимемо працювати з Урядом, щоб знайти правильний баланс — армія отримує те, що їй потрібно, економіка та бізнес продовжують працювати, а податки сплачуються», — прокоментував президент Американської торговельної палати.

Топ-3 кроки, які уряд України має здійснити для підтримки бізнесу у 2024 році, включають: забезпечення чіткої та прозорої процедури бронювання (80%), імплементацію ефективної судової реформи (70%), а також стабільність податкового законодавства (62%).

Попри виклики, 98% компаній-членів палати продовжують вести бізнес в Україні: 85% повністю функціонують, 15% — частково. Проте, 30% компаній повідомили про пошкоджені активи, з яких 70% вже відновлені. 49% респондентів зазначили, що кількість працівників та доходи їх компаній знизилися порівняно з довоєнним рівнем, тоді як у 19% компаній збільшилася кількість працівників, а у 28% — доходи.

Прогнози щодо доходів на 2024 рік у порівнянні з 2023 роком свідчать про зростання у 43% компаній, стабільність у 35%, та зменшення у 22%.

Згідно з опитуванням, 77% компаній не здійснювали релокацію через близькість до зон бойових дій або з міркувань безпеки. З тих, хто переміщав свої об’єкти, 48% перемістили адміністративні офіси, 40% — склади та сховища, 32% — центри досліджень та розробок, а 12% — виробничі заводи.

Більшість компаній (73%) не розглядали можливість виходу на нові ринки, але серед тих, хто розглядав, найбільш популярними напрямками були Європа (87%), США (30%), Азія (30%), Африка (13%) та Австралія (7%). Судова система залишається важливою проблемою для бізнесу: 76% компаній вважають її роботу неефективною і потребує значних покращень.

В опитуванні, проведеному з 22 травня по 5 червня 2024 року, взяли участь 111 керівників та топ-менеджерів компаній-членів Американської торговельної палати в Україні. 72% респондентів — керівники компаній.

epravda.com.ua

Share

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *